HIP HOP

O χορός Hip-hop εξελίσσεται παράλληλα με τη μουσική Hip-hop και είναι αλληλένδετος με τα graffiti.

Η μουσική και χορευτική εξέλιξη του Hip-hop διαδίδεται σαν κουλτούρα παγκοσμίως, μέσω της τηλεόρασης και των μουσικών βιντεοκλίπ…
Σήμερα, το Hip-hop είναι πολύ δημοφιλές, διδάσκεται και παρουσιάζεται παγκοσμίως γνωρίζοντας μια νέα άνθηση. Εμφανίζονται διαρκώς νέα είδη, νέα στυλ χορού, αλλά και νέοι τρόποι διδασκαλίας.
Οι διαφωνίες σχετικά με τα χορευτικά στυλ είναι πολλές.
Διαφωνίες υπάρχουν πολλές ακόμα και για το «τι είναι ή τι δεν είναι Hip-hop» . Πρόκειται για μια νέα μοντέρνα κουλτούρα που συνεχίζει και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπνέει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, όλων των ηλικιών, παγκοσμίως.
Τα διάφορα στιλ του hip hop
Το east coast hip hop, το west coast hip hop, το southern rap

WAACKING

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ένα νέο είδος χορού κάνει την εμφάνισή του, βασιζόμενο σε γρήγορες εναλλαγές και κινήσεις χεριών πάνω στην καταπληκτική ντίσκο μουσική. Χορεύεται από γυναίκες και άντρες και ανθίζει σε ευρωπαϊκές χωρες όπως η Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία.

Το waacking είναι ένα στυλ χορού με αφρο-λατινο-αμερικάνικη καταγωγή, και προέρχεται από την underground disco σκηνή του 1970.
Είναι freestyle τύπος χορού και χορεύεται σε disco/funk μουσική. Έχει στοιχεία από locking και jazz, αλλά η κύρια πηγή έμπνευσης στο waacking είναι η ίδια η μουσική. Η πολύπλευρη φύση κομματιών όπως αυτά της Donna Summer, της Whitney Houston, της Diana Ross και άλλων, ώθησε τους waackers να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα σώματά τους σαν μουσικά όργανα, με διαφορετικές κινήσεις να τονίζουν διαφορετικά σημεία της μουσικής.

VOGUE

Από τα υπόγεια του Χάρλεμ και τους δρόμους της Βαλτιμόρης προσγειώθηκε στο κέντρο τέχνης Georges Pompidou στο Παρίσι, το χορευτικό θέαμα «voguing», ένα είδος χορού που αποτελείται κυρίως από πόζες ανάλογες μ’ αυτές των μοντέλων κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης. Το όνομα του, φυσικά, προέρχεται από το γνωστό περιοδικό μόδας Vogue και οποιαδήποτε συσχέτιση με τη Madonna είναι επιθυμητή έως και απαραίτητη.

Ο χορός, αυτή η ομαδική δραστηριότητα, τους επέτρεπε να είναι αυτό που οι ίδιοι θέλουν, αυτό δηλαδή που τους απαγόρευε η κοινωνία. Αυτό το στοιχείο υπήρξε πολύ βασικό στην οργάνωση τους καθώς υπήρχαν κατηγορίες όπου ο καθένας θα μπορούσε να κερδίσει. Το κλειδί με λίγα λόγια ήταν η ενεργοποίηση και η συμμετοχή της κοινότητας. Τα μέλη της κοινότητας οργανώνονταν σε οίκους, στην ιεραρχία των οποίων βρισκόταν η «μητέρα», η οποία φρόντιζε και προετοίμαζε τα μέλη της για τον επόμενο χορό. Πολλά από τα μέλη αυτών των οίκων προέρχονταν από οικογένειες που δεν τους αποδέχονταν και έβρισκαν καταφύγιο στη νέα τους οικογένειας.

KRUMP

 To krumping ανηκει στην κατηγορια των street χορων. Εγινε δημοφιλες στις Ηνωμενες Πολιτειες κι απο κει σε ολο τον κοσμο και χαρακτηριζεται απο ελευθερες, εκφραστικες, κινησεις που γινονται με τροπο επιθετικο και δυναμικο (μη βιαιο) για να απελευθερωσουν το θυμο και την ενταση. Το ειδος αυτο δημιουργηθηκε απο 2 χορευτες : Ceasare “Tight Eyez” Willis και τον Jo Artis “Big Mijo”Ratti στο Los Angeles.

HOUSE

O χορός Ηοuse είναι μια μίξη διαφόρων χορευτικών στύλ.
Αρχικά ξεκίνησε στα πάρτυ που γίνονταν σε σπίτια με μουσική house στις αρχές του 1980 αλλά εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε σαν χορός μέσα στα clubs της Nέας Υόρκης(το club “Τhe Loft” & το “Paradise Garage”) και του Σικάγο.(το “Warehouse”,aπο το οπόιο πηρε και το όνομα του) Οπως και το Hip Hop έτσι και το House δημιουργήθηκαν απο μαύρους και Λατινοαμερικάνικους λαούς.
Η κύρια βηματολογία του Ηouse περιλαμβάνει Footwork,Jacking κai Lofting.Σαν χορός δίνει έμφαση στις γρήγορες και πολύπλοκες κινήσεις των ποδιών πάνω σε βασικά βήματα συνδιασμένα με τη ρευστότητα του κορμού.Δανείζεται στοιχεία απο πολλούς χορόυς όπως Lindy,African,Brazilian,Jazz,Tap & Modern.
Aντίθετα με την αντίληψη πολλών το House δεν είναι απόγονος του Hip Hop.Δεν προέρχεται απο την κουλτούρα του Hip Hop δεν γεννήθηκε στους δρόμους aλλα στα clubs και χορεύεται περισσότερο με μουσική house και disco παρα με Hip Hop.Παρόλ αυτά πολλοί χορευτές του Hip Hop έχουν έρθει σε επαφή με το House και έχουν δανείσει στοιχεία και βήματα στο χορό αυτό.Το House είναι στις μέρες μας ένας πολύ δημοφιλής χορός μέσα απο τον οποίο οι χορευτές μπορούν να διαγωνιστούν σε battles (διαγωνισμοί χορού όπως το Juste Debout,House Dance International & House Dance Europe)
Ενα απο τα βασικά στοιχεία του House είναι το Jacking.Δημιουργήθηκε το 2000 και είναι η ποιό σημαντική τεχνική του Ηouse ,τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται η πιό πολύπλοκη κίνηση και τα footworks.Είναι η κίνηση του κορμόυ προς τα μπρός και πίσω προσπαθώντας να μιμηθεί την κίνηση που κάνει ένα κύμα όταν διαπερνά το σώμα.
Αυτή η κίνηση είναι επαναλαμβανόμενη και κάθε φορά προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με το ρυθμό της μουσικής.Ολα τα Footwork του House έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο τον οποίο το Jack προσαρμόζει το κέντρο βάρους του σώματος στο χώρο.
Αλλα στύλ χορόυ που έχουν προσαρμοστεί στο Ηouse είναι το Vogue,το Waacking & to Hustle.
Πρωτοπόροι του Ηouse Dance είναι: o Brian “Footwork” Green, η Marjory Smarth, ο Caleaf Sellers, ο Ejoe Wilson, ο Terry Wright, ο Shannon Mabra, and ο Tony McGregor .

LOCKING

Προερχόμενο από το underground του Λος Άντζελες, η κίνησης χορού Locking είναι ένα από τα ποιό σημαντικά είδη “standing street dance” (όρθιος χορός του δρόμου) εδώ και μερικές δεκαετίες. Η δημιουργία του μυθικού πλέον γκρουπ – Οι Χορευτές Campbellock – το 1973, και η παρουσία ενός δημιουργού του Locking στην ταινία του 1984, “Breakin’” ήταν αναμφίβολα οι λόγοι κλειδιά που έκαναν το Locking επιτυχημένο παγκόσμια.
Σήμερα, η ιδέα Locking for Life (Locking Επί Ζωής) προσπαθεί να αναβιώσει το Locking προσαρμόζοντας το σε ένα σύγχρονο φάσμα καλλιτεχνικής και μουσικής κίνησης. Το Locking for Life προσπαθεί δηλαδή να δημιουργήσει κρίκο μεταξύ τον κόσμο σήμερα και τον κόσμο των πρώτον lockers (χορευτών του Locking), επαναφέροντας το ωμό και αυθεντικό πνεύμα του Locking.
Το Locking δημιουργήθηκε στις σχολές του Λος Άντζελες στην αρχή της δεκαετίας του 70. Ήταν μια εποχή όπου ακούγονταν ενεργητικά, κοινωνικά συνειδητοποιημένα τραγούδια όπως το “What’s Going On?” (“Τι Συμβαίνει;”) του Μάρβιν Γκέι, “We’re A Winner” (“Είμαστε ο Νικητής”) του Κέρτις Μάεφιλντ, “Respect Yourself” (“Αυτό-Σεβασμός”) των Στάπλ Σίνγκερς, και το “I’m Black and I’m Proud and Soul Power” (“Έιμαι Μαύρος και Περήφανος και Δύναμη Ψυχής”) του ανεπανάληπτου Τζάιμς Μπράουν. Οι χορευτές γενικά ήταν μάρτυρες ενός ολοκαίνουργιου, αναρχικού ήχου, του funk (φάνκ). Παράλληλα η μουσική soul (μουσική ψυχής) ήταν ακόμη φρέσκια, με γλυκά, πανέμορφα τραγούδια όπως το “Try a Little Tenderness” (“Δοκίμασε να Είσαι Τρυφερός”) του Όττις Ρέντιγκ, και το “It’s a Man’s World” (“Ο Κόσμος Του Άντρα”), ακόμα ένα τραγούδι-διαμάντι του Τζάιμς Μπράουν.
Η soul/funk κίνηση, ζευγαρωμένη με την δυναμική ατμόσφαιρα στους δρόμους του Λος ‘Αντζελες, ήταν το περιεχόμενο το οποίο ενέπνευσε τον Αμερικανό χορευτή Ντον Κάμπελλ να δημιουργήσει τις πρώτες του κινήσεις, ως και επίσης η κίνηση του υπογραφή, οπού έμενε “παγωμένος” στην μέση μίας ελεύθερης κίνησης.

NEW STYLE

To new style hip hop αποτελείται από χορογραφίες εμπνευσμένες από το κλασσικό hip hop αλλά με τεχνική που έχει στοιχεία από άλλα είδη(όπως μπαλέτο). Οι κινήσεις είναι κοφτές και αυστηρές και εναλλάσσονται με grooves, απαιτείται ελαστικότητα και isolations (η δυνατότητα να κινείς ένα μέρος του σώματος σου χωριστά από το άλλο).
Όπως και οι αφρικάνικοι χοροί, το new style hip hop περιλαμβάνει footwork και συνεχόμενες κινήσεις των γοφών και μεγάλη έμφαση δίνεται στην μουσικότητα και στο να μπορεί κανείς να αυτοσχεδιάσει, κρατώντας τις πρωταρχικές κινήσεις (foundations).
Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται το krumping, το turfing και το jerking.
Στο ίδιο μάθημα διδάσκεται και lyrical hip hop, το οποίο είναι πιο ρευστό και θα έλεγε κανείς ότι είναι “hip hop με συναίσθημα”. Επικεντρώνεται περισσότερο στην χωρογραφία και λιγότερο στο freestyle και οι κινήσεις συνήθως λένε μια ιστορία μέσα από τους στίχους του τραγουδιού.

POPPING

To popping είναι ένα από τα αυθεντικά funk styles που προέρχεται από την Καλιφόρνια του 1960-70.
Βασίζεται στην τεχνική της σύσφιξης και χαλάρωσης των μυών ώστε να προκαλείται ένα τράνταγμα στο σώμα του χορευτή το οποίο αποκαλείται pop ή hit. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες πόζες και χορευτικές κινήσεις πάνω στο ρυθμό της μουσικής.
Πολλές φορές ο όρος popping καλύπτει και άλλα styles και τεχνικές όπως το waving, το robot και το tutting.
Οι poppers συνήθως χορεύουν σε μουσική funk ή disco, αλλά και πιο mainstream hip hop μουσική, instumental, electronic, dubstep.

Ο χορός Popping δημιουργήθηκε από τους Gangsters στο Los Angeles και στην Oakland που στην προσπάθεια τους να δείχνουν σκληροί όταν χόρευαν χτυπούσαν τους μύες του και έτσι ονόμασαν την κίνηση Hitting.