KIZOMBA

Η Kizomba είναι ένας χορός που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών ζευγαριών που χορεύουν στα κλαμπ και τις ντίσκο σε όλο τον κόσμο. Η Kizomba έχει τις ρίζες της στην Αγκόλα, χώρα της Δυτ. Αφρικής, και έχει επηρεαστεί από άλλες πορτογαλόφωνες χώρες. Αρχικά ήταν γνωστή σαν “Passada” που σημαίνει «βηματισμός». Στην αγκολέζικη διάλεκτο Kimbundu η λέξη «kizomba» σημαίνει “πάρτι”.
Η Kizomba είναι ήδη πολύ δημοφιλής σε πολλές χώρες όπως φυσικά η Αγκόλα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σερβία, η Βραζιλία, η Αμερική και η Αυστραλία και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με τα δικά της πολύ ιδιαίτερα και εύκολα βήματα, και τον αισθησιακό ρυθμό, είναι ένα είδος μουσικής που συνδυάζει ρομαντισμό και αφρικάνικο ρυθμό. Ο τρόπος που χορεύεται η kizomba είναι αισθησιακός και σέξι. Αυτοί που δεν ξέρουν να χορεύουν kizomba θέλουν να μάθουν και αυτοί που ξέρουν δεν θέλουν πια να χορεύουν τίποτα άλλο.
Καθώς οι νεότερες γενιές της Αγκόλα άκουγαν την παραδοσιακή μουσική semba και zouk, ένιωθαν ότι κάτι έλειπε: μια μοντέρνα και αισθησιακή πινελιά. Το αποτέλεσμα ήταν η σύνθεση ενός πιο αργού και αισθησιακού τέμπο σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά κρουστά: η Kizomba όπως την ξέρουμε σήμερα. Εκρηκτική και θεαματική, η Kizomba κατακλύζει τον κόσμο, σαν μια μουσική που μένει στο αυτί και σαν ένας χορός που σαγηνεύει την ψυχή.
Πως χορεύεται
Η Kizomba είναι ένας χορός που χορεύεται κατά προτίμηση με παρτενέρ, κοντά, αλλά όχι πολύ σφιχτά, πολύ απαλά και συνήθως αργά. Είναι ένα μίγμα από Αργεντίνικο Ταγκό, Αγκολέζικη Σέμπα, Γαλλικό Ζουκ και Σάλσα. Αυτός είναι ο λόγος που όταν κάποιος χορεύει Kizomba μπορεί να εκφράσει την αυθεντικότητά του, καθώς και συναισθήματα όπως χαρά, αγάπη, αισθησιασμό.
Η Kizomba φέρνει τους δύο παρτενέρ πιο κοντά, καθώς ο καβαλιέρος οδηγεί και η ντάμα ακολουθεί με έναν καινούριο, πιο ήρεμο τρόπο. Είναι ένας χορός που όχι μόνο δίνει ευχαρίστηση, αλλά συνδυάζει και βασικά βήματα από άλλους χορούς. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η Kizomba φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά
Όπως σχεδόν σε όλους τους χορούς, έτσι και στην Kizomba, αναπτύσσονται διαφορετικά στυλ. Πέρα από το αυθεντικό αγκολέζικο στυλ, κάθε χορευτής που χορεύει kizomba μπορεί να προσθέσει την προσωπική του έκφραση, ανάλογα με την καταγωγή του, την εμπειρία και τη γνώση του στο χορό, τη χώρα στην οποία ζει. Για παράδειγμα, η Kizomba μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σέξι, ανάλογα με τις συνήθειες της κάθε χώρας. Όσο οι χορευτές παραμένουν μέσα στο ρυθμό και τηρούν τα βασικά βήματα, κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη. Η Kizomba είναι πια διεθνής.

BACHATA

Ιστορία-προέλευση :Χορός της Δομινικανής δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο.

Ερμηνεία : Κινήσεις ξαφνικές και ζωηρές, απότομες αλλαγές θέσεων, στροφές, περίπλοκες γεμάτες φαντασία φιγούρες και έντονη δυναμική κίνηση.
Ο χορός φαινόμενο, η δύναμη της μουσικής σε όλο της το μεγαλείο. «no es amor, es una obsession», δηλαδή: όχι αγάπη…εμμονή, έλεγαν οι Aventura πριν 7 χρόνια και με αυτό το τραγούδι έκαναν την Bachata γνωστή σε όλο τον κόσμο και για πολλούς εμμονή..
Τα χαρακτηριστικά της Bachata
Είδος χορού : Latin- χορός των club.
Ύφος-στυλ : Ρυθμικό, ζωντανό, έντονα αισθησιακό, πειρακτικό, διασκεδαστικό.
Κίνηση : Κυκλική κίνηση, πλαϊνή και προοδευτική με στροφές και αλλαγές θέσεων.
Μουσικός χρόνος : (4/4).
Μέτρα ανά λεπτό : 38-50.
Συγγενείς χοροί : Merengue-Rumba-Cha cha-Salsa-Disco.
Τονισμός : Στον 1ο στον 2ο και στον 3o χτύπο της μουσικής.
Dance sport : Eίναι χαλαρή διασκέδαση.
Εντυπωσιάζουν : Ξαφνικές, ευθείς και ελαφρiές κινήσεις, πολλές στροφές, πολύπλοκα τυλίγματα και η χαρακτηριστική έντονη πλαϊνή κίνηση των γοφών.
Ιστορία-προέλευση : Ο αργός χορός της Δομινικανής δημοκρατίας. Έγινε γνωστός και αγαπήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, από όλο τον κόσμο από ένα τραγούδι των “Aventura”.
Ερμηνεία : Κινήσεις ξαφνικές και ζωηρές, απότομες αλλαγές θέσεων, στροφές, περίπλοκες γεμάτες φαντασία και αισθησιασμό φιγούρες με έντονη δυναμική κίνηση.

MERENGUE

Ο χορός για το ιδανικό ξεκίνημα, εύκολα και οι πιο ντροπαλοί θα σηκωθούν θα χορέψουν και θα βρουν το ρυθμό και τα πατήματα τους. Γρήγορα τα βήματα θα γίνουν πιο θεαματικά και θα ανεβάσουν το κέφι…

Τα χαρακτηριστικά του Μerengue:
Είδος χορού : Latin- χορός των club.
Ύφος-στυλ : Ρυθμικό, ζωντανό, αισθησιακό, έντονα πειρακτικό, διασκεδαστικό.
Κίνηση : Κυκλική κίνηση, πλαϊνή και προοδευτική με πολλές στροφές και αλλαγές θέσεων.
Μουσικός χρόνος : (2/4).
Μέτρα ανά λεπτό : 42-56.
Συγγενείς χοροί : cha-cha-salsa-disco.
Τονισμός : Στον 1ο και στον 2ο χτύπο της μουσικής.
Dance sport : Το merengue δεν έχει σχέση με ανταγωνισμό, είναι διασκέδαση.
Άρση & Πτώση : Καθόλου.
Εντυπωσιάζουν : Ξαφνικές, ευθείς και ελαφρές κινήσεις, πολλές στροφές, πολύπλοκα τυλίγματα και η χαρακτηριστική πλαϊνή κίνηση του σώματος.