SALSA CUBAN

Για πολλούς δεν είναι χορός, είναι τρόπος ζωής, είναι πόρωση. Η μουσική …απερίγραπτη… σε αιχμαλωτίζει, σε κάνει να θέλεις να χορεύεις συνέχεια να εκφράζεσαι, να δημιουργείς, να αυτοσχεδιάζεις…
Δεν υπάρχει ένα στιλ που να θεωρείται «αυθεντικό». Κάθε είδος είναι ξεχωριστό, αλλά όλα έχουν ένα κοινό, την ίδια ρίζα. Επομένως, όποιο είδος και αν προτιμάτε, είστε αναμφίβολα χορευτές σάλσα.

Η μουσική salsa δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών, εξού και η ονομασία της (σος). Εξερευνώντας τα διάφορα είδη salsa θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας εκφράζει.Είναι σχεδόν αδύνατο να οριστεί κάθε στιλ ξεχωριστά, αφού κάθε χορευτής και κάθε δάσκαλος χορού αναπτύσσουν μία δική τους εκδοχή προσθέτοντας διαφορετικά στοιχεία.
Η προέλευση της Salsa είναι από την Κούβα όπου αφρικανοί σκλάβοι χρησιμοποιούσαν το χορό και τη μουσική ως τρόπο έκφρασης των πολιτισμικών τους εθίμων. Με την μεταφορά των αφρικανών σκλάβων στην Αμερική από Ευρωπαίους, μεγάλο μέρος του εγχώριου πληθυσμού ήρθε σε επαφή με την μουσική των σκλάβων, η οποία έγινε πολύ δημοφιλής.
Η διαμόρφωση της Salsa, αλλά και η ονομασία της προέρχονται από τη Νέα Υόρκη.
Η Salsa ως χορός, αλλά και ως μουσική προέκυψε το 1960 από τον συνδυασμό πολλών latin και freestyle χορών και πήρε το όνομά της από την ισπανική λέξη Salsa που σημαίνει «μείγμα μπαχαρικών για σάλτσα».
Η Salsa χάρις την μοντέρνα μουσική, τις εντυπωσιακές φιγούρες και τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο την εποχή που το Mambo (ένας από τους χορούς από τους οποίους γεννήθηκε η Salsa) άρχισε να χάνει δημοτικότητα.
Σήμερα η Salsa είναι ο πλέον δημοφιλής χορός και έχει κατακτήσει τις πίστες των νυχτερινών club και τις καρδιές των χορευτών.
Τα χαρακτηριστικά της Salsa :

Είδος χορού : Latin-χορός των club.
Ύφος-στυλ : Ρυθμικό, ζωντανό, αισθησιακό, έντονα πειρακτικό, εκφραστικό.
Κίνηση : Κυκλική κίνηση, οχι προοδευτική, με πολλές στροφές και αλλαγές θέσεων.
Μουσικός χρόνος : (4/4).
Μέτρα ανά λεπτό : 40-55.
Συγγενείς χοροί : Mambo-Samba-Cha cha-Merengue-Disco.
Τονισμός : Στον 1ο στον 2ο χτύπο της μουσικής.
Dance sport : Σπάνια εμφανίζεται σε αγώνες χορού. Συνήθως παρουσιάζεται μόνο σαν show, σε όλο τον κόσμο γίνονται πολλά φεστιβάλ Salsa με σχετικούς διαγωνισμούς.
Εντυπωσιάζουν : Ξαφνικές, ευθείς και ελαφριές κινήσεις, πολλές στροφές, πολύπλοκα τυλίγματα, εναέριες φιγούρες, πεσίματα, πόζες.
Ιστορία-προέλευση : Χορός της Κούβας, έγινε γνωστός σαν Mambo, πρώτα σαν μουσική και μετά σαν χορός και ακολούθησαν το Cha cha και η Rumba. Τα τελευταία χρόνια αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο με πολλές διαφορετικές μορφές.
Ερμηνεία : Κινήσεις ξαφνικές και ζωηρές, απότομες αλλαγές θέσεων, στροφές, περίπλοκες, φιγούρες γεμάτες φαντασία και έντονη δυναμική κίνηση στους γοφούς.

SALSA LOS ANGELES

Αυτό το στυλ χορεύεται στο 1 (μέτρημα 4/4). Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μπρος πίσω κίνηση των χορευτών.
Οι πρωτεργάτες που διαμόρφωσαν αυτό το στυλ είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς χορευτές παγκοσμίως όπως ο Άλπερτ Τόρρες, η Λάουρα Κανέγιας και ο Τζος Κασσίνι. Αργότερα διάφοροι χορευτές όπως ο Άλεξ ντα Σίλβα, ο Έντι Λούις, η Λιζ Λίρα, ο Τζόμπι Μαρτίνεζ και ο Φρανσίσκο Βάσκεζ μαζί με τους αδελφούς του Λούις και Τζόννυ διαμόρφωσαν το Στυλ Λος Άντζελες όπως είναι σήμερα.
Χορεύεται σε μια νοητή ευθεία γραμμη και γενικότερα περιέχει αρκετά πεσίματα στροφές & ακροβατικές φιγούρες.

SALSA NEW YORK

Ο χορός αυτός αναπτύχθηκε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Με το mambo ως βασικό βήμα. Η Salsa της Νέας Υόρκης χορεύεται στο 2ο χτύπημα του ρυθμού, Αυτό αντανακλα την κληρονομιά του mambo στο είδος αυτό. Αρκετές φιγούρες στηρίζονται πάνω στην φιγούρα “Cross Body Lead”.

Εκτός από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ το στυλ Νέας Υόρκης χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες χορευτές και τους δασκάλους χορού σε όλο τον κόσμο

RUEDA DE CASINO

Η Rueda είναι ένας χορός σε κύκλο που χορεύεται μόνο εφ’ όσον υπάρχουν ζευγάρια που χορεύουν όλα Salsa. Ο αριθμός των ζευγαριών πρέπει να είναι από δύο και επάνω (τρία-τέσσερα κλπ)…
Φυσικά θα πρέπει να είναι όλα τα ζευγάρια σε κάποιο πάνω από το αρχικό επίπεδο και με κάποιες γνώσεις της Rueda.
Eάν τα ζευγάρια είναι μια ομάδα που έχει δουλέψει μαζί τις φιγούρες, το θέαμα είναι πολύ ωραίο, αλλά και η διασκέδαση των ζευγαριών φανταστική.
Ο χορός έχει τις ρίζες του φυσικά στην Salsa, και γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας.
Η αναγγελία της επόμενης κίνησης του κύκλου, γίνεται σε όλη την διάρκεια της μουσικής, από τον ίδιο καβαλιέρο λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης φιγούρας και όλα τα ζευγάρια την εκτελούν.
Εκτός από της πιο θεαματικές φιγούρες της Salsa, τα ζευγάρια κάνουν τους πιο απίθανους συνδυασμούς, από αλλαγές στις ντάμες τους, μέχρι και εναέριες φιγούρες, όλα σε υψηλές ταχύτητες, που κόβουν την ανάσα στους θεατές.
Το θέαμα είναι τέλειο, πολλές φορές εντελώς αναπάντεχα και χωρίς καμία προετοιμασία, συμβαίνει σε κάποιο latin club, οι τυχεροί θαμώνες να παρακολουθήσουν μια καταπληκτική Rueda, από ζευγάρια που δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους.