ZUMBA

Η εκγύμναση, σε πολλούς από εμάς, φαίνεται σαν αγγαρεία και ίσως, αρκετά βαρετή δραστηριότητα. Ίσως να είστε αναγκασμένοι να εκτελείτε ασκήσεις είτε γιατί σας το επέβαλε ο γιατρός σας (εάν έχετε κάποιο πρόβλημα), είτε για διάφορους προσωπικούς λόγους, δίχως όμως να σας προσφέρουν κάποια ευχαρίστηση. Εάν θέλετε να αλλάξετε ιδέα όσον αφορά τον τρόπο εκγύμνασης σας, δοκιμάστε το Zumba και δεν θα ‘ξεκολλήσετε’! Αυτή η τάξη είναι περισσότερο διασκεδαστική δραστηριότητα από μια φυσική άσκηση, αφού ο χορός είναι το βασικό στοιχείο της. Μπορείτε έτσι απολαμβάνοντας το χορό να ωφεληθείτε σωματικά και να σπαταλήσετε ευχάριστα τις θερμίδες σας.

Η Ιστορία του Χορού Zumba
Ο χορός Zumba άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990 στην Κολομβία. Η πίστωση πίσω από την ανακάλυψη του εν λόγω προγράμματος χορού και γυμναστικής πηγαίνει στον Alberto ‘Beto’ Perez, χορευτή και χορογράφο, που ούτε καν ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρνε ένα ‘ευχάριστο ατύχημα’.
Ο Perez δημιούργησε το πρόγραμμα γυμναστικής τυχαία ενώ έχασε τα βήματα σε μια από τις τάξεις aerobics όπου δίδασκε. Αυτοσχεδίασε έτσι μια δική του χορογραφία βασισμένη πάνω σε μία δική του κασέτα με μουσική salsa και meringue. Η τάξη του είχε ενθουσιαστεί με την τροπή του μαθήματος και έτσι η ιδέα εξαπλώθηκε. Η τάξη έγινε δημοφιλής και σήμερα, το πρόγραμμα επεκτάθηκε, έχοντας περίπου δέκα εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Η ρουτίνα
Η μουσική είναι το βασικό στοιχείο για τα μαθήματα χορού Zumba. Οι ρουτίνες περιλαμβάνουν διαλειμματικές προπονήσεις όπου αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλλάσσονται για να τονώσουν το σώμα σας, ενώ συγχρόνως καίτε λίπος. Προσθέτοντας λίγη γεύση από λάτιν μαζί με διασκέδαση έχετε το Zumbα. Η μορφή χορού Zumba αποτελείται από τα στυλ χορού όπως το cha-cha-cha, φλαμένκο, χορό της κοιλιάς, Cumbia, bhangra, merengue, Reggaeton, tango, samba και hip-hop.
Ποια είναι τα οφέλη της Zumba;
• Γυμνάζει όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ποδιών. Πολλές από τις χορευτικές κινήσεις Zumba βοηθούν στην λειτουργία του πυρήνα των κοιλιακών μυών, γεγονός που οδηγεί σε γράμμωση των κοιλιακών, καθώς και μείωση του κίνδυνου για πόνο στην πλάτη.
• Ο χορός Zumba παρέχει μια αερόβια προπόνηση, η οποία καθιστά την αποτελεσματική καύση θερμίδων ή απώλειας βάρους. Μπορείτε να κάψετε 450 έως 600 θερμίδες ανά ώρα.
• Βοηθά στην ανακούφιση του στρες. Οι ενεργητικές κινήσεις δεν βοηθούν μόνο στο να απελευθερωθούν οι ενδορφίνες, αλλά σας βοηθά επίσης να ξεχάσετε τις ανησυχίες σας με τον χορό και την κίνηση.
• Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Αυξάνει την οστική πυκνότητα και επομένως μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
• Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος.
• Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο.
• Το πρόγραμμα εκγύμνασης χορού πιστεύεται ότι ενισχύει το μυαλό. Μαθαίνοντας τα νέα χορευτικά ποσά με κάποια μορφή διανοητικής άσκησης.
Ο χορός Zumba είναι μια διαδικασία καύσης θερμίδων και απώλειας βάρους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική εκγύμνασης, είναι αρκετά ευχαριστημένοι. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το χορό, ενώ κάποιοι άλλοι απλά αγαπούν τις κοινωνικές διασυνδέσεις στις τάξεις! Όποιους λόγους και να έχετε για να ενταχθείτε σε αυτήν την κατηγορία εκγύμνασης, ο βαθμός ευχαρίστησης που θα έχετε θα είναι ο ίδιος σε κάθε περίπτωση!

PILOXING

To Piloxing αποτελεί δημιούργημα της Σουηδέζας –πρώην χορεύτριας- Viveca Jensen, διάσημης σήμερα γυμνάστριας στο Χόλιγουντ της οποίας το studio θεωρείται η Μέκκα στην οποία συχνάζουν για να γυμναστούν από celebrities μέχρι διάφορα μοντέλα της Victoria Secret. H Jensen λοιπόν, σκεπτόμενη πώς μπορεί κάποια γυναίκα να χτίσει ένα δυνατό και παράλληλα καλλίγραμμο και θηλυκό σώμα, εμπνεύστηκε μια υβριδική μέθοδο εκγύμνασης.

Πήρε ασκήσεις ενδυνάμωσης, τόνωσης των μυών και ευλυγισίας από το Pilates και έκανε μια μείξη με τη δύναμη την ευκινησία και την ταχύτητα που περιλαμβάνουν οι προπονήσεις στο μποξ. Επιπλέον, προκειμένου να κάνει περισσότερο αποτελεσματική τη μέθοδο, πρόσθεσε στο μάθημα τη χρήση ειδικών γαντιών με ενσωματωμένα βαράκια, τα οποία οι πελάτισσες της φορούν, δοκιμάζοντας στον αέρα το δεξιό τους κροσέ.
Το πρόγραμμα μπορεί να θεωρείται εξαντλητικό, είναι όμως ιδιαίτερα διασκεδαστικό και έχει και πάρα πολλά οφέλη, καθώς, σφίγγει τους μυς σε χέρια, πόδια, κοιλιά, προσφέρει δυνατό κορμί, αδυνατίζει, χαρίζει σωστή στάση σώματος, απαλλάσσει από την ένταση της ημέρας, τονώνει το καρδιοαναπνευστικό και γενικά λύνει το σώμα αφού το παροτρύνει να κινηθεί.

T R X

Το TRX είναι ένα φορητό όργανο γυμναστικής με ιμάντες που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός σου για να δημιουργήσει την αντίσταση που απαιτείται για να χτίσεις δύναμη, ευελιξία και ισορροπία. Αυτό, όμως, που εγγυάται τα αποτελέσματά του είναι η ιστορία της δημιουργίας του.

Τη δεκαετία του ’90, o Randy Hetrick ήταν μέλος των Navy SEALs στις ΗΠΑ, μία επίλεκτη ομάδα του Αμερικανικού Ναυτικού που εκπαιδεύεται για να επιβιώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Aaron Baldwin, πρώην Master Chief των Navy SEALs, είπε ότι «έφτιαχνε μπάρες χρησιμοποιώντας μόνο πλαστικά μπουκάλια από γάλα, φρέσκο μπετόν κι ένα ανθεκτικό κλαδί δέντρου». Ο Hetrick με τη σειρά του χρησιμοποίησε τις γνώσεις από την εκπαίδευσή του για να φτιάξει ένα εύκολο στη χρήση σύστημα άσκησης, το οποίο κατασκεύασε από τα πιο απλά υλικά. Το χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τον ίδιο και την ομάδα του να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χτίζοντας δυνατό κορμό και βελτιώνοντας τη σταθερότητα των μυών και των αρθρώσεών τους ακόμα και σε δύσκολους χώρους, όπως αυτός του υποβρυχίου. Αυτό το σύστημα το ονόμασε αργότερα TRX.
Αν και ο Hetrick λάνσαρε το TRX το 2005, στην ελληνική αγορά έγινε ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία δύο χρόνια κι έχει ενθουσιάσει τους περισσότερους προπονητές. Αυτό που κάνει την προπόνηση με ιμάντες τόσο ενδιαφέρουσα δεν είναι η ανανέωση της αγοράς των οργάνων γυμναστικής. Η προπόνηση με ιμάντες εντάσσεται στην ευρύτερη θεωρία της λειτουργικής προπόνησης, η οποία έχει κατακτήσει μεγάλη μερίδα όσων ασχολούνται με τη γυμναστική. Η λειτουργική προπόνηση βασίζεται στην ενδυνάμωση των μυών συνολικά κι όχι μεμονωμένα, με στόχο ο άνθρωπος να αναπτύξει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις καθημερινές αντιξοότητες.

YOGA

Η Γιόγκα (Yoga) είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία. Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Η γιόγκα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση.

Η γιόγκα περιγράφεται ως η ένωση της ατομικής συνείδησης-πνεύματος (jivatma) με τη συμπαντική συνείδηση-πνεύμα (paramatma).

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθήματος και της ψυχής. Οι πρακτικές και οι στόχοι της Γιόγκα είναι βαθύτεροι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για εσωτερική εξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη.

Ιστορικά στοιχεία

Γενικά η προϊστορία της Γιόγκα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς η προέλευση της χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Η παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της Yoga είναι μερικές εγχαράξεις σε πέτρινες πλάκες με Γιόγκικες στάσεις που βρέθηκαν το 3000 π.χ στην Ινδική Κοιλάδα.

Η παράδοση λέει ότι, ο θεμελιωτής της Γιόγκα είναι ο Σίβα. Είναι ένας από τις τρεις θεότητες της ινδικής τριάδας που την αποτελούν ο Βράχμα, ο Βισνού και ο Σίβα.Η πρώτη αναφορά στη Γιόγκα γίνεται στις Βέδες (Veda) το 2500 π.χ. από μια τεράστια συλλογή ιερών κειμένων. Είναι τα αρχαιότερα, τα ιερότερα και τα πιο σημαντικά κείμενα της Ινδίας.

Το θεμέλιο της Γιόγκικης διδασκαλίας τίθεται στις Ουπανισάδες (Upanishad), που είναι το μεταγενέστερο τμήμα των Βεδών, γύρω στα 800 π.χ. Οι Ουπανισάδες είναι το πιο πρόσφατο τμήμα, 20 βεδικών κειμένων που περιέχουν τη θεμελιώδη διδασκαλία και φιλοσοφία της Γιόγκα. Είναι μια από τις αρχαιότερες προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει μια απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα.

Το 600 π.χ εμφανίζεται το μεγάλο επικό ποίημα η Μαχαμπαράτα η οποία περιλαμβάνει το Μπαγκαβάντ Γκιτά (Bhagavad Gita). Το Μπαγκαβάντ Γκιτά, που είναι μια από τις Ουπανισάδες ο Θεός με τη μορφή του Κρίσνα εκπαιδεύει τον πολεμιστή Αρτζούνα στη Γιόγκα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά έργα του κόσμου και το πιο δημοφιλές θρησκευτικό ποίημα της σανσκριτικής φιλολογίας. Το 200 π.χ. ο Πατάντζαλι γράφει τις Γιόγκα Σούτρες (Yoga Sutras) που είναι το αρχαιότερο σωζόμενο εγχειρίδιο της Γιόγκα.

Σε αυτό το εγχειρίδιο ο Πατάντζαλι συγκέντρωσε, ταξινόμησε και κωδικοποίησε τις παραδοσιακές τεχνικές της Γιόγκα που υπήρχαν έως την εποχή του. Πριν από 400 χρόνια περίπου όταν πήγαν οι Άγγλοι στην Ινδία εντυπωσιάστηκαν και προβληματίστηκαν από όσα άκουγαν για τους θαυματοποιούς που ζούσαν στα Ιμαλάια και έκαναν τα πιο περίεργα πράγματα. Μερικοί ταξιδιώτες αναζητητές της γνώσης κατάφεραν να μπουν στα λημέρια των ερημιτών και έτσι άρχισαν οι πρώτες πληροφορίες να φτάνουν στην Δύση.

Με τα πέρασμα των αιώνων η διδασκαλία της Γιόγκα έχει εξελιχτεί μέχρι σήμερα, ενώ τα παρακλάδια της πολλαπλασιάζονται καθώς πολλές νέες σχολές αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα διδάσκεται σε όλον τον κόσμο και ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί αλλά και να εξασκηθεί στην Γιόγκα.

Δημοφιλή είδη της Γιόγκα στον δυτικό πολιτισμό είναι η Hatha Yoga, η Power Yoga, η Bikram Yoga, η Ashtanga Yoga και η Kundalini Yoga. Η Χάθα Γιόγκα είναι ο κλάδος εκείνος με τη μεγαλύτερη διάδοση στο Δυτικό κόσμο, ιδίως κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα και αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτικότητά της αυξάνεται συνεχώς.

PILATES

Το Pilates ως μέθοδος άσκησης που περιλαμβάνει πάνω από 500 ασκήσεις, έχει με την αποτελεσματικότητά της, βοηθήσει και έχει κερδίσει εδώ και ογδόντα χρόνια την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Joseph Pilates, μία πολυτάλαντη και ευφυής προσωπικότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για τον «άνθρωπο» και δεκαετίες μπροστά από την εποχή του, παράλληλα με τη μέθοδο που ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του ΄20, σχεδίασε λεπτομερώς όλον τον εξοπλισμό που απαιτείται. Επιπλέον, έδωσε τις προδιαγραφές για τη χρήση των οργάνων και για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.
Μέχρι τη δεκαετία του ’40 – ο Pilates και η τεχνική του – είχαν αρχίσει να γίνονται διάσημοι στον κόσμο του χορού. Στο τεύχος Φεβρουαρίου του 1956 το περιοδικό χορού Dance Magazine έγραψε: «Σχεδόν κάθε χορευτής της Νέας Υόρκης και σίγουρα όλοι όσοι είχαν μαθητεύσει στο Jacob’s Pillow μεταξύ 1939 και 1951, είχαν υποβληθεί στην τολμηρή και πνευματώδη καθοδήγηση του Joseph Pilates».
Στα χρόνια που ακολούθησαν η μέθοδος ‘Pilates’ απέκτησε οπαδούς απ’ όλους τους χώρους των τεχνών, του χορού και του θεάματος.
Σήμερα ο όρος Pilates είναι πλέον ευρύτατα γνωστός και το Pilates αναμφίβολα αναγνωρίζεται ως μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους εκγύμνασης όλου του σώματος.
Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες χωρίς να κουράζει την καρδιά και τα ζωτικά όργανα
Τονώνει το κυκλοφορικό, το λεμφικό και το αναπνευστικό σύστημα οξυγονώνοντας το αίμα και αποβάλλοντας τις τοξίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση και αποβολή του στρες
Ενδυναμώνει τις μυϊκές ομάδες βελτιώνοντας τη στάση και την ευθυγράμμιση του σκελετικού συστήματος, προκαλώντας έτσι την ευεργετική αποσυμφόρηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης
Βοηθά σημαντικά σε προβλήματα βάρους, επιφέροντας τόνωση και επιμήκυνση στους μύες της κοιλιάς, της λεκάνης και των μηρών
Σμιλεύει το σώμα με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση σε πόντους
Συμμετέχει στην θεραπεία και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Δρα ισομετρικά στις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση και τον καλύτερο έλεγχο του σώματος στην καθημερινή μας ζωή
Είναι η μέθοδος που προσαρμόζεται στο σώμα και όχι το σώμα στη μέθοδο.

Γι’αυτό το λόγο η αυθεντική μέθοδος Pilates δουλεύει πιο αποτελεσματικά στα αρχικά της στάδια με ατομικά μαθήματα
To Pilates βοηθά στην βελτίωση πολλών προβλημάτων όπως:

χρόνιοι πόνοι και τραυματισμοί
σκολίωση
κύφωση
αρθροπάθειες
κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
κακώσεις γονάτων (και μετεγχειρητικά)
νευρομυϊκές παθήσεις
Η μέθοδος PILATES χρησιμοποιείται και συστήνεται εδώ και χρόνια από πολλούς Ορθοπεδικούς & Φυσιοθεραπευτές ανά τον κόσμο.